Thursday, November 27, 2008

2007 års bästa fantastiknovell

Fantasyföreningen Catahya har för andra året i rad delat ut ett pris till fjolårets bästa svenskspråkiga novell inom området fantasy, sf eller övernaturlig skräck.

Priset för år 2007 tilldelas Johan Theorin för novellen "Endast jag är vaken", publicerad i antologin Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter, förlaget Schakt. Prissumman är 1.000 kr.Juryns motivering lyder:
"Endast jag är vaken" är en morbid komedi som förenar 1800-talets sagotradition med den moderna blodiga skräckberättelsen. Invånarna i en nybyggd idyll får se sin strävan efter materiell och fysisk säkerhet slå tillbaka mot dem själva. Det är något både karikatyrartat och charmigt över dem, dessa representanter för en samhällsklass och ett sätt att leva som många eftersträvar, men även något överspänt med deras präktighet. Med skräckblandad förtjusning följer man Theorin när han stänker blod på deras livspussel.
Johan Theorin är född 1963 i Göteborg. Han är journalist och författare till ett flertal noveller och två romaner som båda blandar kriminalfall med spökerier på Öland. Debutromanen Skumtimmen gavs ut våren 2007 och vann Svenska deckarakademins debutantpris. Den följdes hösten 2008 av Nattfåk.

Andra bloggar om: , , , , ,

No comments: